Andree Hollander

Verkeer en vervoer

Zonder rijbewijs

ns-trein

@

Hoogleraar Lucas Reijnders

Wat doet u zelf op vakantie?
"Ik wandel graag. Dat komt goed uit, want ik heb geen rijbewijs."

Rails, mei 2000

Hoofdredacteur Mark Koster (Nieuwe Revu)

In wat voor auto rijd je?
"Ik heb geen rijbewijs."

Adformatie, 22 januari 2004

Zanger, dichter en presentator Rick de Leeuw

"Rijbewijsloos ben ik geboren, rijbewijsloos zal ik blijven. Een rijbewijs vind ik eerlijk gezegd meer iets voor een chauffeur. Ik ben treinreiziger."

Column in Spoor, zomer 2008

Jazzmuzikant Wouter Hamel

Wie zijn je ouders?
"Janine en Boudewijn. Mijn moeder heeft een brocantewinkel. Mijn vader werkt bij BOVAG, terwijl ik niet eens een rijbewijs heb."

Vara TV Magazine, 23 augustus 2008

Uitgever Vic van de Reijt

"Zaterdag. Om half tien alweer een taxi voor de deur, namens de Tros Nieuwsshow. Ik heb nooit een rijbewijs gehaald en dat heeft zo zijn voordelen."

Hollands Dagboek in NRC Handelsblad, 15 december 2001

Fotograaf Erwin Olaf

"Internettoekomst? Ik moet. Ik zit hier met drie meisjes die er helemaal in thuis zijn en ik, de enige kerel in het hok, zou van niks weten. Dat kan toch niet? Hoewel, ik heb ook geen rijbewijs"

Vara TV Magazine, 17 juli 1999

Patrick van Schie, directeur Teldersstichting

"Pesterig zeg ik tegen linkse mensen dat ik geen auto rijd vanwege het milieu". Maar dat is niet zo. Hij heeft er geen en ook geen rijbewijs. Dat is er "gewon nooit van gekomen".

NRC Handelsblad, 26 april 2011

Schrijver Remco Campert

"Het voorbeeld van collega MU, die zijn atletisch gebouwde lichaam vervoert in een Daimler met 12 cilinders, wilde ik niet volgen, al was het alleen maar omdat ik dan een rijbewijs moest zien te veroveren."

Volkskrant, 15 september 2000

Schrijfster Aleid Truijens

We zouden gaan eten bij vrienden in Bussum. Omdat ik al decennia volhard in mijn weigering een rijbewijs te halen - een zegen voor alle weggebruikers - is mijn liefje vaak gedoemd de avond op spa door te brengen.

Volkskrant, 28 september 2011

Sportpresentator Mart Smeets

"Ik ben altijd met mijn geliefde. Ik slaap altijd tegen dezelfde billen in. Nee, ik heb geen rijbewijs. En dat wil ik ook niet, want zij rijdt altijd. In Frankrijk moet ik nog wel eens naar radio Nostalgie luisteren en dan word ik aan haar vorige vriendjes herinnerd."

Vara TV Magazine, 21 oktober 2006

Cabaretier Jeroen van Merwijk

Mercedes of 2CV?
"Geen idee! Ik heb geen rijbewijs. Ik was vroeger erg arm. Autorijden was voor mij net zo reëel als een duikbootbrevet halen en een onderzeeër kopen. Nu heb ik geen zin meer om mijn rijbewijs te halen. Ik doe alles per openbaar vervoer."

www.sp.nl/nieuws/ a3/jvmerwijk.stm

Directeur Jacob van Duijn

Prof. Dr. Jaap van Duijn, 57 jaar, werkt sinds 1983 bij de Robeco Groep. Jacob van Duijn, 26 jaar, is directeur van NetLinQ Framfab, een internet consultancybureau.

Auto?
Sr: "Volvo."
Jr: "Geen rijbewijs."

Volkskrant Magazine, 24 maart 2001

Schrijver Stephan Sanders

Kan een mens als jij leven in Almere?
"Ik heb me daar vier maanden echt heel goed vermaakt. Ik had wel gezegd: ik wil graag in het stadshart wonen; zet me niet in zo'n buitenwijk neer, want ik heb geen rijbewijs."

NPS-Radioprogramma Kunststof, 24 juni 2010

Kunstenaar Herman Brood

Smart doet veel moeite om de juiste prominenten in de vrolijke tweezitters te krijgen. Dat lukte met de rijbewijsloze zanger/schilder/drugsgebruiker Herman Brood. Maar andere prominenten stellen volgens dealer Teunissen te hoge eisen: "Veel artiesten willen naast een gratis auto ook nog geld."

NRC Handelsblad, 11 maart 2000

Adviseur Arie van der Zwan

Tekenend is de anekdote die Pim Fortuyn met smaak opdist. Van der Zwan bemoeide zich vanaf de achterbank actief met het rijgedrag van zijn chauffeur. Die werd het op een gegeven moment zo zat dat hij Van der Zwan toevoegde: "als u zo goed kunt rijden, probeert u het zelf maar". Die had daar niet van terug. Temeer daar hij geen rijbewijs heeft.

Quote, augustus 1996

Actrice Carice van Houten

Heb je wel eens een rol puur voor het geld aangenomen?
"Ja, en ik zeg niet welke. Maar dat doe ik niet meer. Ik vind geld belangrijk, maar toen ik die rol speelde, vond ik het niet leuk om te doen. Het geld woog er niet tegenop. Ik ben niet hebberig of materialistisch, heb geen auto of rijbewijs, geen pc."

Margriet, 26 september 2003

Actrice Anniek Pheifer

Je zit ook in een Iglo-reclame. betaalt dat echt zo goed?
"Je kunt er goed van leven, maar ik heb er geen auto of huis van kunnen kopen. Ik deed ongeveer zes spotjes en nu is het klaar. Ik ging er lekker van op vakantie."

In wat voor auto rij je?
"Geen, ik heb geen rijbewijs. Het is er nooit van gekomen."

Yes, augustus 2006

Journalist Henk van Dorp

Toen Frits Barend in de tijd van Nieuwe Revu enige tijd ziek was, ondervond hun vaste eindredacteur Frans Lomans hoe de samenwerking verliep. "Ik kreeg de rol van Frits: ik achter de typemachine, Henk met een pijp in zijn mond ernaast." Ze vullen elkaar prachtig aan, zegt Lomans. Henk van Dorp kan niet typen en heeft geen rijbewijs. Frits wel.

NRC Handelsblad, 26 juni 2000

Bioloog Midas Dekkers

"Bij gebrek aan rijbewijs ben ik uitgesloten van het genoegen om een auto te chaufferen. Soms rij ik mee, op de stoel naast de bestuurder. Het rijden zelf kan me niet bekoren, maar wat me weleens afgunstig maakt is de kick die de chauffeur krijgt van het starten. Zo'n man naast je [...], opeens zie je hem even de lippen krullen van trots en blijdschap: hij doet het!"

Vara Tv Magazine, 9 maart 2002

Schrijver Jan Paul Schutten

"Ik heb het sowieso nooit nodig gehad en ik denk dat ik een behoorlijke brokkenpiloot zal zijn. Ik ben met mijn gedachten zó ergens anders. Op de fiets leidt dat al eens tot vervelende situaties, maar dan ben ik alleen zelf het slachtoffer. Maar ik moet er niet aan denken dat ik dat met 120 kilometer per uur op de snelweg heb."

NPS-Radioprogramma Kunststof, 30 september 2009

Lid hoofdredactie Jan-Jaap Heij

"Er hebben zich zo'n vijfentwintig gegadigden gemeld die, al dan niet op freelancebasis, voor De Pers over auto's willen schrijven."

"Binnen de hoofdredactie ben ik verantwoordelijk voor lifestyle [...], dus ik wordt geacht er iets van te vinden. Doorgaans heb ik daar niet zo'n moeite mee, maar als het om auto's gaat wel. Ik heb niet eens een rijbewijs."

Adformatie, 25 januari 2007

Hoofdredacteur Wim Spijkers

Wim Spijkers was [...] adjunct- en uiteindelijk interim-hoofdredacteur van Nieuwe Revu. Velen zagen in hem de ideale opvolger van Hans Verstraaten. Toch mocht hij het niet worden. Er restte hem geen keus. Weg uit Hoofddorp. De trein terug naar Amsterdam. Dag VNU, hallo Rails. [...] Na een biertje grapt Spijkers dat hij de ideale hoofdredacteur is voor Rails: "Ik heb namelijk geen rijbewijs."

Adformatie, 23 november 2000