Andree Hollander

Vandaag

Gebeurd in december

Gebeurd in december

In de laatste dagen van december 2004 blijkt pas het enorme gevolg van de tsunami die Azië op Tweede Kerstdag heeft getroffen.

De Nederlandse parlementaire enquêtecommissie naar de bouwnijverheid concludeert in december 2002 dat de staat vele honderden miljoenen teveel heeft betaald voor de bouw van grote infrastructurele werken.

Gebeurd in december

Zeventig bosbranden bedreigen in december 2001 de dichtstbevolkte staat van Australië, New South Wales.

Als de politie in december 2000 Pierre Bouleij doodschiet, lid van de harde kern van voetbalclub FC Den Bosh, leidt dit tot enkele dagen straatgeweld in Den Bosch.

Gebeurd in december

De rivieren in Nederland bereiken in december 1993 historische hoogten. De Limburgse dorpen Itteren en Borgharen overstromen.

In december 1992 roept het Amerikaanse tijdschrift Time de toekomstige president van de Verenigde Staten, Bill Clinton, uit tot 'Man van het Jaar 1992'.

Gebeurd in december

In december 1990 beginnen 8 mensen aan een twee jaar durend experiment in een afgesloten ruimte, Biosfeer II, waarin het leven op aarde wordt nagebootst.

In december 1987 wordt in Engeland en Frankrijk begonnen met het graven aan de Kanaaltunnel.

Gebeurd in december

In december 1984 treffen archeologen in Zuid-Turkije het oudste scheepswrak ter wereld aan. Het blijkt te gaan om een boot van meer dan 3400 jaar oud.

In december 1981 organiseren de Stichting Vriendenhulp voor Polen en de Holland Duck Club voor een Nederlands konvooi met pakketten voedsel en medicijnen voor Polen.

Gebeurd in december

In december 1980 lekt een koelwagen nitriet op diepvriesmaaltijden van Iglo: twee vrouwen overleden na het eten ervan. Fabrikant Unilever moest ongeveer 300 ton maaltijden terughalen.

Eind december 1979 vestigt de Sovjetunie een nieuw bewind in Kabul, waarmee de Russische invloedssfeer met Afghanistan is uitgebreid.

Gebeurd in december

In de Zuid-Chinese zee worden in december 1977 de eerste Vietnamese bootvluchtelingen opgepikt.

In de Nederlandse top-40 van december 1976: If You Leave Me Now (Chicago), Somebody to Love (Queen), Livin' Thing (Electric Light Orchestra), Money Money Money (Abba).

Gebeurd in december

In december 1976 verschijnt het openhartige Hite Report over vrouwelijke seksualiteit dat veel stof doet opwaaien.

Op 4 december 1975 gijzelen Zuid-Molukkers 36 mensen in het Indonesische consulaat in Amsterdam; de gijzeling duurt tot 19 december.

Gebeurd in december

In de Nederlandse top-40 van december 1975: Mississippi (Pussycat), Calypso (John Denver), Girls Girls Girls (Sailor), My Little Town (Simon & Garfunkel).

Op 2 december 1975 kapen Zuid-Molukkers bij Wijster de trein Groningen-Zwolle; de gijzeling duurt tot de 14e van die maand.

Gebeurd in december

December 1974 is tot dan toe de zachtste wintermaand ooit in Nederland en België geregistreerd.

In december 1973 staan in de Nederlandse lp top-20: Forever and Ever (Demis Roussos), Hoe sterk is de eenzame fietser (Boudewijn de Groot) en Alle 13 goed, nr 6.

Gebeurd in december

In december 1972 kost een singletje, zoals Ben van Michael Jackson of Crazy Horses van de Osmonds, in Nederland 5 gulden 25.

Met de missie van de Apollo 17 eindigt in december 1972 het maanexploratieprogramma van de Amerikanen.

Gebeurd in december

Non non rien n'a change van het Franse kinderkoor de Poppys wordt in december 1971 van de nummer 1-plaats op Veronica's top-40 verdreven door How Do You Do van Mouth and MacNeal.

De gehele maand december 1968 staat Barry Ryan met Eloise op nummer 1 van de top-40 van Radio Veronica.

Gebeurd in december

Rijk de Gooyer en Johnnie Kraaykamp staan in december 1967 twee weken op nummer 1 van de Nederlandse top-40 met De Bostella, de rest van de maand is voor de Beatles met Hello Goodbye.

Veel te horen op de radio in december 1966: Good Vibrations van de Beach Boys.

Gebeurd in december

De Beatles bereiken in december 1965 met de dubbelhit We can work it out/Day tripper vanaf niks de eerste plaats in de top-40-lijst van Radio Veronica.

West-Berlijners krijgen in december 1963 voor het eerst toestemming om vrienden en familie in Oost-Berlijn te bezoeken.

Gebeurd in december

In december 1963 wordt bij zes kinderen van de school der gereformeerde gemeente in het Zeeuwse Tholen kinderverlamming ontdekt. Zij waren om godsdienstige redenen niet tegen polio ingeënt.

In december 1959 worden de eerste kleurenfoto's van de aarde vanuit de ruimte genomen.

Gebeurd in december

In december 1920 wordt Mohandas Gandhi de leider van de oppositie in India.

In december 1917 slaat een lange trein met meer dan duizend soldaten in de bergen van Savoye in Frankrijk op hol doordat de remmen slippen en de trein in brand zetten.

In december 1911 ontdekt de Leidse fysicus Kamerlingh Onnes de supergeleiding.

Gebeurd in december

In december 1911 vallen Russische troepen Teheran binnen.

Leo Baekeland legt de grondslag voor de moderne plasticindustrie als hij in december 1909 octrooi krijgt op het proces voor het maken van bakeliet.

In december 1904 werden de eerste Rolls-Royces op de markt gebracht.