Andree Hollander

Vandaag

Gebeurd in november

Gebeurd in november

In november 2006 komt uit dat de strenge tv-dominee Ted Haggard jarenlang een met amfetamine gestimuleerde relatie met een prostitué had.

Na de moord op Theo van Gogh wordt Nederland in november 2004 overspoeld door een golf van aanslagen op moskeeën, kerken en scholen.

Gebeurd in november

In november 2001 komt een grootscheepse bouwfraude aan het licht die de Nederlandse overheid naar schatting 1 miljard gulden per jaar kost.

De Klimaattop in Den Haag mislukt in november 2000 door geruzie tussen de Europese Unie en de VS, maar voorzitter Pronk wordt alom geprezen.

Gebeurd in november

De Amerikaanse presidentsverkiezingen krijgen in Florida een nasleep als men in november 2000 via hertellingen probeert te bepalen of Al Gore of George W. Bush de kiesmannen van deze staat krijgt toegwezen.

De orkaan Mitch zorgt in november 1998 voor tienduizenden doden, veel gewonden en daklozen in Midden-Amerika.

Gebeurd in november

Op diverse plaatsen langs de Nederlandse kust spoelen in november 1997 potvissen aan; ze trekken veel bekijks.

Nederland overschrijdt in november 1990 het aantal van 15 miljoen inwoners.

Gebeurd in november

Doktoren van de universiteit van Chicago voeren in november 1989 de eerste levertransplantatie met levende donor uit; een deel van de lever van een vrouw gaat naar haar 21-maanden oude dochtertje.

Gebeurd in november

Vrouwen in de Afrikaanse staat Zaïre mogen vanaf november 1988 geen broekrokken, lipstick, minirokken of andere decadente westerse symptomen vertonen, aldus de regering.

In november 1987 ontstaat tumult over de opvoering van het toneelstuk 'Het vuil, de stad en de dood' van Rainer Werner Fassbinder onder regie van Johan Doesburg.

Gebeurd in november

In november 1986 wordt voor het eerst de diagnose BSE (gekkekoeienziekte) gesteld.

In november 1986 blijkt dat de Amerikaanse regering onder Reagan geld dat Iran heeft betaald voor wapenzendingen heeft doorgesluisd naar de contra's in Nicaragua.

Gebeurd in november

De Verenigde Staten beginnen ondanks hevige protesten in november 1983 met de plaatsing van 572 kruisraketten voor de middellange afstand in Europa.

In november 1982 legden in Nederland werkgevers en werknemers na nog geen twee maanden onderhandelen de basis voor een langdurige periode van loonmatiging, rendementsherstel en herverdeling van werk.

Gebeurd in november

Lp's die goed verkopen in november 1978: War of the Worlds, soundtrack van Grease, Bloody Tourists (10cc), Comes a Time (Neil Young) en Bat Out of Hell (Meat Loaf).

Hits van november 1978: Dreadlock Holiday (10cc), Hopelessley Devoted to You (Olivia Newton-John), Bicycle Race (Queen).

Gebeurd in november

Ikea opent in november 1978 zijn eerste Nederlandse woonwarenhuis, in Sliedrecht.

In november 1974 speelt zich een felle politieke discussie af over de afsluiting van de Oosterschelde. Het werd uiteindelijk de duurdere, maar voor het milieu betere, stormstuwcaissondam.

Gebeurd in november

Van 4 november 1973 tot 7 januari 1974 kent Nederland autoloze zondagen wegens de Arabische olieboycot.

In november 1973 leiden studentenopstanden in Griekenland uiteindelijk tot een militaire coup die een eind maakt aan het regime van Papadopoulos.

Gebeurd in november

Goedverkopende lp's in november 1972: Catch Bull at Four (Cat Stevens), Never a Dull Moment (Rod Stewart) en in Nederland: Alle 13 goed!

In november 1972 richten Hedy d'Ancona en Wim Hora Adema het radicaal-feministische maandblad Opzij op.

Gebeurd in november

In november 1970 zorgen overstromingen in Oost-Pakistan voor veel ellende. In Nederland doen windhozen honderduizend vierkante meter glas van Westlandse kassen sneuvelen.

Na hun grote zomerhit A Whiter Shade of Pale bereikte Procol Harum met de opvolger Homburg in november 1967 opnieuw de eerste plaats van de hitlijst.

Gebeurd in november

Hoog op de Nederlandse hitparade in november 1966: No Milk Today van Herman's Hermits en Sammy van Ramses Shaffy

In november 1963 verschijnt het spraakmakende programma 'Zo is het toevallig ook nog eens keer' voor het eerst op de Nederlandse televisie.

Gebeurd in november

Begin november 1956 bereikt een internationale crisis over het Suezkanaal een hoogtepunt als Franse en Engelse troepen Egyptische vliegvelden aanvallen. Ook Israel raakt bij de strijd betrokken.

De inflatie in Duitsland is in november 1923 op het hoogtepunt, voor één dollar krijgt men 4,2 biljoen mark.

Gebeurd in november

De archeologen Howard Carter en Lord Carnarvon ontdekken het graf van Toetanchamon in november 1922.

In november 1915 poneert de Duitse geleerde Alfred Wegener de stelling dat de continenten uiteendrijven.

In november 1895 ontdekt de Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen bij toeval een onzichtbare straling die hij x-stralen noemde.

Gebeurd in november

Thomas Edison demonstreerde in november 1877 zijn fonograaf, waamee geluid op een metalen cilinder was vast te leggen.

De eerste Amerikaanse tram, een paardentram, begint in november 1832 in New York zijn dienst.