Andree Hollander

Vandaag

Gebeurd in oktober

Gebeurd in oktober

De rechtszaak tegen Saddam Hoessein, de ex-dictator van Irak, begint in oktober 2005.

Oktober 2004 staat in Nederland in het teken van acties. Vakbondsleden lopen massaal te hoop tegen de kabinetsplannen voor vut en prepensioen; meer dan 200.000 betogers vullen de straten van Amsterdam.

Gebeurd in oktober

Het verleden van Mabel Wisse Smit met topcrimineel Klaas Bruinsma zorgt er in oktober 2003 voor dat de regering geen toestemmingswet indient voor het huwelijk met prins Johan Friso.

Bij bosbranden in Californië gaat in oktober 2003 een gebied zo groot als de provincie Utrecht in vlammen op.

Gebeurd in oktober

Eind oktober 2003 stoppen Frankrijk en Groot-Brittannië met de transatlantische vluchten met de Concorde.

De olietanker Prestige raakt in oktober 2002 voor de Spaanse kust in moeilijkheden. Uiteindelijk breekt hij, nadat reeds heel veel olie in zee was gelopen, in tweeën.

Gebeurd in oktober

Tsjetsjeense rebellen bestormen op 23 oktober 2002 een theater in Moskou. Ze nemen alle aanwezigen in gijzeling. Op 26 oktober bestormen Russische speciale troepen het theater warabij ze een snelwerkend gas gebruiken. Er vallen 167 doden onder wie de vijftig gijzelnemers.

Gebeurd in oktober

Een crisis in de Nederlandse christendemocratische partij CDA leidt in oktober 2001 tot het opstappen van fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer en partijvoorzitter Marnix van Rij. Jan Peter Balkenende wordt de nieuwe partijleider.

Gebeurd in oktober

De Russische atoomonderzeeër Koersk die in augustus in de Barentzszee was gezonken wordt in oktober 2001 opgehesen en vervoerd naar Moermansk.

Brieven met het dodelijke miltvuur (anthrax) zorgen in oktober 2001 voor veel angst in de Verenigde Staten.

Oktober 2001 is in Nederland de zachtste oktobermaand in drie eeuwen.

Gebeurd in oktober

Na het illegaal aftappen van olie ontploft in oktober 1998 een pijpleiding in Nigeria waarbij minstens 700 mensen omkomen.

Israel en de Palestijnen onderhandelen in oktober 1998 onder leiding van de Amerikanen en met hulp van koning Hoessein van Jordanië in Wye Plantation over het vredesproces.

Gebeurd in oktober

Op de Amsterdamse effectenbeurs worden In oktober 1997 verschillende personen gearresteerd op verdenking van fraude en handel met voorkennis

In oktober 1997 beschuldigt Irak de Amerikaaanse leden het UNSCOM-team van spionage en zet hen het land uit.

Gebeurd in oktober

In oktober 1991 zendt de Amerikaanse televisie de senaatsverhoren uit waarin kandidaat-opperrechter Clarence Thomas door professor Anita Hill wordt beschuldigd van ongewenste seksuele intimidatie.

In oktober 1990 ontvangen de burgers van Israël gasmaskers die bescherming moeten bieden bij een gifgasaanval met raketten vanuit Irak.

Gebeurd in oktober

In oktober 1987 slaan wetenschappers alarm over het broeikaseffect en de afbraak van de ozonlaag.

Een paar miljoen mensen gaan eind oktober 1983 overal in West-Europa de straat op om te protesteren tegen de op handen zijnde plaatsing van Amerikaanse kruisraketten.

Gebeurd in oktober

In oktober 1982 maakt de Zweedse marine wekenlang tevergeefs jacht op een geheimzinnige onderzeeër in de omgeving van de marinebasis Muskö.

Begin oktober 1978 laait de strijd tussen Syrische troepen en christen-rechtse milities in Libanon steeds feller op.

Gebeurd in oktober

In oktober 1977 kapen PLO-terroristen een Boeing van Lufthansa dat uiteindelijk terechtkomt op het vliegveld van de Somalische hoofdstad Mogadisjoe. Een Duitse antiterreureenheid bevrijdt de passagiers. Drie gevangen RAF-leden plegen zelfmoord in de gevangenis.

Gebeurd in oktober

Van 22 september tot 6 oktober 1985 is de Pont Neuf in Parijs verpakt in polyamide door de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo.

Onderzoekers van de universiteit van California slagen er in oktober 1984 in om DNA van een uitgestorven dier te klonen.

Gebeurd in oktober

Hits van oktober 1980: One Day I'll Fly Away (Randy Crawford), The Winner Takes It All (Abba), Ashes to Ashes (David Bowie).

De in augustus overleden Elvis Presley staat in oktober 1977 met vier lp's in de top-20: Forever, Moody Blue, 20 Fantastic hits en Portrait in music.

Gebeurd in oktober

Nederlandse hits in oktober 1977: 't Smurfenlied (Vader Abraham), Je wordt ouder Papa (Peter Koelewijn), Weet je waarom ik huil (Zangeres zonder naam).

In de Nederlandse lp-top-50 van oktober 1975: Wish You Were Here (Pink Floyd), Introspection 2 (Thijs van Leer), Wind Song (John Denver).

Gebeurd in oktober

Hits in Nederland in oktober 1973: Angie (Rolling Stones), Radar Love (Golden Earring), 't Is weer voorbij, die mooie zomer (Gerard Cox).

De OPEC verhoogt in oktober 1973 de olieprijzen met 70 procent en kondigt een olie-embargo af tegen de VS en andere landen die Israel steunen.

Gebeurd in oktober

Lynsey de Paul bereikte in oktober 1972 de eerste plaats van de hitparade met Sugar Me.

Wereldwijd veelverkochte lp's in oktober 1971: Every Picture Tells a Story van Rod Stewart, Tapestry van Carole King, Who's Next van de Who en Imagine van John Lennon.

Gebeurd in oktober

Taiwan (Nationalistisch China) wordt in oktober 1971 uit de Verenigde Naties gestoten om Communistisch China lid te kunnen laten worden.

Van 15 tot 18 oktober 1971 organiseert sjah Mohammed Reza Pahlavi een pompeus feest om het 2500-jarig bestaan van het Perzische keizerrijk te vieren; een schril contrast met de armoede van de bevolking.

Gebeurd in oktober

De geruchten dat Paul McCartney dood is en vervangen door een dubbelganger nemen in oktober 1969 steeds grotere vormen aan; zijn ontkenning dood te zijn, helpt niet.

De gehele maand oktober 1968 staan de Beatles met Hey Jude op nummer 1 van de top-40 van Radio Veronica.

Gebeurd in oktober

In oktober 1968 richten Joke Kool-Smit en onder meer Hedy d'Ancona de actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij op die ijvert voor gelijke kansen voor vrouwen.

Hoog op de hitparade in oktober 1967: Massachusetts van de BeeGees, Excerpt from a Teenage Opera van Keith West en Itchycoo Park van de Small Faces.

Gebeurd in oktober

In oktober 1966 publiceert de groep 'Nieuw Links' in de PvdA de publicatie 'Tien over Rood'.

De top-hit van oktober 1966 is Little Man van Sonny & Cher.

In oktober 1966 wordt de een maand eerder opgerichte groepering Democraten '66 (D'66) omgezet in een echte politieke partij.

Gebeurd in oktober

In oktober 1962 vindt de Cubaanse crisis plaats; de wereld wankelt op de rand van een atoomoorlog; de Russen halen bakzeil.

In oktober 1959 maakt de Russische ruimtesonde Loena 3 voor het eerst foto's van de achterkant van de maan.

Gebeurd in oktober

In oktober 1956 breekt in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een grimmige opstand uit tegen het communistische bewind en de Russische overheersing van het land.

De allereerste transistorradio, de TR 1 van de firma Regency, komt in oktober 1954 op de markt in de Verenigde Staten.

Gebeurd in oktober

In oktober 1952 verschijnt het eerste nummer van de Nederlandse Donald Duck bij De Geïllustreerde Pers.

In Neurenberg worden in oktober 1946 de eerste veroordeelde oorlogsmisdadigers opgehangen. Hermann Göring ziet kans zelfmoord te plegen.

Gebeurd in oktober

In oktober 1945 overspoelt een stakingsgolf de Verenigde Staten; de stakers vrezen loonsverlaging als gevolg van het wegvallen van werk ten behoeve van de oorlogsindustrie.

In oktober 1944 worden Noord-Brabant, Zeeland en Limburg bevrijd. De dijken van Walcheren worden vanuit de lucht kapot gegooid, zodat het eiland onder water komt te staan.

Gebeurd in oktober

In oktober 1940 worden alle Nederlandse ambtenaren verplicht een Ariër-verklaring te tekenen. Praktisch iedereeen doet het.

Uitvinder Charles Carlson presenteerde in oktober 1938 een droog kopieersysteem, xerografie; investeerders toonden slechts weinig belangstelling.

Gebeurd in oktober

In oktober 1934 wordt de KLM-DC2 'Uiver' onder gezagvoerder Parmentier tweede in de luchtrace Londen-Melbourne.

Oktober 1931 is in Nederland de natste maand van de twintigste eeuw.

In oktober 1927 wordt de eerste geluidsfilm ter wereld uitgebracht: 'The Jazz Singer' met een als neger geschminkte Al Jolson.

Gebeurd in oktober

In Amsterdam wordt in oktober 1921 het eerste filmpaleis van die stad, Tuschinski, geopend.

In oktober 1914 telt Nederland ongeveer een miljoen Belgische vluchtelingen.

In oktober 1901 vinden op veel plaatsen in Rusland hongeropstanden plaats.

Gebeurd in oktober

In oktober 1897 bedenkt Henry Dow, hoofdredacteur van de Wall Street Journal, de Dow Jones index (Jones was zijn medefirmant in een financieel agentschap).

In oktober 1897 ontwikkelt Felix Hoffman, werkzaam bij Bayer, een houdbare pijnsteller: aspirine.