Andree Hollander

Vandaag

Gebeurd in augustus

Gebeurd in augustus

Als Georgië in augustus 2008 een aanval start tegen de afvallige regio Zuid-Ossetië reageert Rusland met groot militair geweld.

Augustus 2006 is in Nederland de natste augustusmaand ooit gemeten.

Het zuiden van de Verenigde Staten, met name de stad New Orleans, wordt in augustus 2005 getroffen door de orkaan Katrina.

Gebeurd in augustus

Een stroomstoring in het noordoosten van de Verenigde Staten en Canada zorgt in augustus 2003 voor dagenlange chaos.

In augustus 2003 overbrugt voor het eerst in de geschiedenis een modelvliegtuig de Atlantische Oceaan.

Gebeurd in augustus

Sinds 1849 zijn er nooit meer dan zes tropische dagen op een rij geweest in augustus. Augustus 2003 zet een record met 7 dagen boven de 30 graden Celsius.

Enorme regenval leidt in augustus 2002 tot grote overstromingen in Tsjechië en Duitsland; het centrum van Praag blijft op het nippertje gespaard.

Gebeurd in augustus

Door een fataal ongeluk aan boord van de Russische atoomonderzeeër Koersk tijdens vlootoefeningen in de Barentzszee worden in augustus 2000 alle 118 opvarenden gedood.

In augustus 2000 blijkt het grootste organisme ter wereld een schimmel in de Amerikaanse staat Oregon te zijn; de schimmeldraden zijn over 880 hectare verspreid.

Gebeurd in augustus

Vader Otto Frank heeft vijf pagina's uit het dagboek van zijn dochter Anne achtergehouden, zo blijkt in augustus 1998.

De media staan in augustus 1998 bol van de affaire tussen de Amerikaanse president Clinton en ex-stagière Monica Lewinsky; en het liegen daarover.

Gebeurd in augustus

De warmste augustusmaand van de twintigste eeuw in Nederland was augustus 1997 met gemiddeld 20,5 graden.

Zware uitbarstingen van de vulkaan Soufriere Hill op het Caribische eiland Montserrat jaagt in augustus 1997 de 12.000 inwoners op de vlucht.

Gebeurd in augustus

Na de arrestatie van Marc Dutroux wordt in augustus 1996 in België langzaamaan de omvang van de kindermoordenzaak duidelijk.

In augustus 1996 zwaaien de laatste Nederlandse dienstplichtigen af, waarna Nederland alleen een beroepsleger heeft.

Gebeurd in augustus

De populaire psycholoog René Diekstra komt in augustus 1996 in opspraak als blijkt dat hij delen van zijn boeken zonder bronvermelding heeft overgeschreven.

Twee schoonzoons van Saddam Hoessein vluchten in augustus 1995 naar Jordanië; ze werpen zich tevergeefs op als oppositieleider in ballingschap.

Gebeurd in augustus

In augustus 1995 komen 25.000 scouts uit 160 landen bijeeen voor de Wereld Jamboree in Dronten.

Van 12 tot 14 augustus 1994 vindt een geslaagde herhaling van het legendarische popfestival Woodstock uit 1969 plaats.

In augustus 1992 veroorzaakt de orkaan Andrew een schade van twintig miljard dollar.

Gebeurd in augustus

In augustus 1988 komen minstens 15000 mensen om het leven als driekwart van Bangladesh blank komt te staan na overstromingen van de Ganges en de Brahmaputra.

De lp-top-50 van Nederland begint in augustus 1982 als volgt: Avalon (Roxy Music), Night and Day (Joe Jackson), Doris Day en andere stukken (Doe Maar), IV (Toto), Still Life (Rolling Stones).

Gebeurd in augustus

IBM introduceert zijn Personal Computer in augustus 1981.

Polen kent in augustus 1980 vele proteststakingen, waarvan die in Gdanzk, onder leiding van Lech Walesa, het massaalst was en het meest politieke karakter kreeg.

Gebeurd in augustus

In augustus 1979 worden de volgende langspeelplaten veel gekocht in Nederland: Emociones (Julio Iglesias), Slow Train Coming (Bob Dylan), Discovery (Electric Light Orchestra).

In augustus 1978 zorgt een bioscoopbrand in Abadan, waarbij 400 mensen omkomen, voor oplaaiende onrust in het Iran van sjah Pahlevi.

Gebeurd in augustus

Augustus 1975 is de warmste augustusmaand tot dan toe in de twintigste eeuw. In Amsterdam is nautische festijn 'Sail Amsterdam 700' een grandioos succes.

Van 25 tot 28 augustus 1975 blokkeren binnenschippers Nederlandse vaarwegen uit protest tegen plannen de evenredige vrachtenverdeling af te schaffen.

Gebeurd in augustus

In juli en augustus 1974 worden Bangladesh en het noordoosten van India geteisterd door zware overstromingen.

In augustus 1972 vormen Nederlandse bewoners van de Rotterdamse Afrikaanderwijk een 'ordedienst' tegen Turkse en Marokkaanse medebewoners. Zij gooien ruiten in en vernielen het huisraad van een Turks pension.

Gebeurd in augustus

Ex-Beatles Paul McCartney presenteert in augustus 1971 zijn nieuwe band Wings met als leden onder meer zijn vrouw Linda en Denny Laine.

De zomerhit van 1970 is 'In the summertime' van Munjo Jerry.

Gebeurd in augustus

In augustus 1970 breken in Jordanië gevechten uit tussen strijdgroepen van het PLO en het Jordaanse leger; de PLO delft het onderspit en moet zijn hoofdkwartier verplaatsen naar Libanon.

Gebeurd in augustus

Beroemde songs die in augustus 1969 op de hitlijsten staan: In the year 2525 (Zager & Evans), Venus (Shocking Blue), Give peace a chance (Plastic Ono Band), In the ghetto (Elvis Presley).

Half augustus 1969 wordt in Woodstock, in de Amerikaanse staat New York, een groot popfestival gehouden waar meer dan een half miljoen bezoekers toestromen.

Gebeurd in augustus

In augustus 1969 laait de strijd tussen katholieke en protestantse bevolkingsgroepen in Noord-Ierland weer op. De onrust zou nog jaren voortduren.

Ich bau' dir ein Sloss, gezongen door Heintje, staat op nummer 1 in de top-40 van Radio Veronica in juli en augustus 1967.

Gebeurd in augustus

De zomer van 1967 staat bekend als de 'summer of love' met in augustus 1967 hits als All You Need is Love (Beatles) en San Francisco (Scott McKenzie).

Tijdens een hittegolf in augustus 1965 breken in Watts, een voorstad van Los Angeles, op grote schaal onlusten uit die 35 mensen het leven kosten en veel materiële schade veroorzaken.

Gebeurd in augustus

In augustus 1962 ontslaan de Beatles drummer Pete Best en vragen ze Ringo Starr als vervanger.

De bouw van de Berlijnse muur begint in augustus 1961.

In augustus 1960 ontstaat in Nederland een huidziekte-epidemie door het eten van vernieuwde Planta-margarine.

Gebeurd in augustus

Van 22 juli tot 5 augustus 1955 vaart Amerika's eerste atoomonderzeeboot Nautilus onder de ijskap van de Beringzee naar de Groenlandzee.

Het Koreaanse schiereiland wordt na de nederlaag van bezetter Japan in augustus 1945 opgesplitst in een communistisch noorden en een kapitalistisch zuiden.

Gebeurd in augustus

In augustus 1951 wordt de langspeelgrammofoonplaat op 33 toeren in Nederland geïntroduceerd.

In augustus 1950 stelt Nederland een contingent troepen beschikbaar voor het UNO-leger in Korea.

In augustus 1948 behaalt Fanny Blankers-Koen voor Nederland vier gouden medailles op de Olympische Spelen in Londen.

Gebeurd in augustus

De bank Lippmann Rosenthal & Co wordt in augustus 1941 ingericht als 'roofbank'. Joden moeten bezittingen als polissen, effecten en juwelen inleveren.

De eerste Autobahn van Duitsland, tussen Bonn en Keulen, wordt in augustus 1932 geopend.

In augustus 1930 valt de Wieringermeer droog.

Gebeurd in augustus

In augustus 1922 breekt er paniek uit op de beurs van Berlijn als blijkt dat de inflatie niet in de hand is te houden.

De Verenigde Staten raken in augustus 1915 betrokken in de Eerste Wereldoorlog; aanleiding is het torpederen door de Duitsers van een Brits schip waarop Amerikanen aanwezig waren.

Gebeurd in augustus

De S.D.A.P. organiseert in augustus 1914 demonstraties tegen de Eerste Wereldoorlog

In augustus 1914 wordt het Panama-kanaal in gebruik genomen.

Van 26 tot 28 augustus 1883 komt de sluimerende vulkaan Kraketau tot leven. Door vloedgolven komen 36.000 mensen in Java en Sumatra om het leven. Nog jaren wentelen fijne aswolken om de aarde.