Andree Hollander

Vandaag

Gebeurd in juli

Gebeurd in juli

In juli 2007 verlaten de laatste Britse militairen Noord-Ierland. In 38 jaar werden 300.000 militairen ingezet; van hen kwamer er 763 om het leven.

Het geweld in het Midden-Oosten laait in juli 2006 op als Israel Zuid-Libanon aanvalt en Hezbollah het noorden van Israel bestookt.

Gebeurd in juli

Israël begint in juli 2003 aan de bouw van een muur om de Westelijke Jordaanoever, een hek van honderden kilometers lang dat onder stroom komt te staan.

In juli 2003 mislukt een operatie van 52 uur in Singapore om de 29-jarige Siamese tweeling Ladan en Laleh Bijani uit Iran te scheiden: de zussen overlijden.

Gebeurd in juli

50.000 varkens moeten in juli 2002 worden vernietigd omdat er sporen van het verboden groeihormoon MPA zijn aangetroffen.

In juli 2002 blijken sommige namen in de Asterix-boeken anders te zijn vertaald; zo heet Assurancetourix voortaan Kakofonix.

Gebeurd in juli

Het Groenlinks-kamerlid Tara Singh Varma blijkt in juli 2001 haar 'terminale kanker' te hebben voorgewend om onder financiële problemen uit te komen.

De veiling door de Nederlandse regering van UMTS-frequenties levert in juli 2000 6 miljard gulden op.

Gebeurd in juli

In juli 1999 speelt in de Nederlandse provincie Zuid-Holland de Ceteco-affaire. De provincie heeft in 1995 in het geheim besloten te gaan bankieren en dreigt miljoenen te verliezen. Het kost commissaris der koningin Leemhuis en enkele van haar ambtenaren hun baan.

Juli 1994 is in Nederland de warmste julimaand in drie eeuwen.

Gebeurd in juli

In juli 1994 volgen astronomen met veel belangstelling de botsing van de komeet Schoemaker-Levy met de planeet Jupiter.

In juli 1993 verdrijft Jurassic Park, de film van Steven Spielberg, de film E.T. van dezelfde regisseur van de eerste plaats als meest succesvolle film aller tijden.

Gebeurd in juli

Het honderduizendste geval van BSE wordt in juli 1993 vastgesteld.

Juli 1989 is het hoogtepunt van de 'bungee'-rage, de dodensprong aan elastiek.

De invoering van de zogeheten 'poll tax' door de regering Thatcher, een omstreden gemeentelijke belasting, zorgt in Engeland voor grote onrust in juli 1988.

Gebeurd in juli

Bij een hittegolf in Griekenland in juli 1987 met temperaturen boven de 52 graden Celsius komen meer dan 100 mensen om het leven.

Na vele klachten over de smaak van Coca-Cola in de nieuwe formule, besluit de fabrikant in juli 1985 de oude formule opnieuw op de markt te brengen onder de naam 'Coca-Cola Classic'.

Gebeurd in juli

In juli 1981 ontstaan op uitgebreide schaal rellen en plunderingen in de armenwijken van de Britse steden Liverpool, Manchester en Londen.

Begin juli 1980 zorgt de verhoging van de vleesprijzen voor veel onrust in Polen.

Gebeurd in juli

In de Nederlandse top-40 van juli 1976: Show me the Way (Peter Frampton), Arms of Mary (Sutherland Brothers & Quiver), Dokter Bernard (Bonny St. Clair) en Blueberry Hill van Fats Domino is opnieuw een hit.

Gebeurd in juli

Eind juli 1976 openbaart zich in Philadelphia een geheimzinnige ziekte onder oud-Koreastrijders die deelnemen aan een congres. De ziekte wordt daarom de veteranen-ziekte genoemd.

De gehele maand juli 1974 staat het nummer Sugar Baby Love van de Rubettes op nummer 1 in de top-40 van Radio Veronica.

Gebeurd in juli

In juli 1971 maakt Henri Kissinger, adviseur voor veiligheidszaken van president Nixon, een rondreis door Azië. Het belangrijkste onderdeel bleef geheim: een bezoek aan Peking om de weg vrij te maken voor toenadering tot China.

Gebeurd in juli

Van 10 tot 24 juli 1971 verblijven de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers ieder een week op het onbewoonde waddeneilandje Rottumerplaat.

De zomerhit van 1970 is 'In the summertime' van Munjo Jerry.

In de top-10 in juli 1969: Je t'aime... moi non plus (Jane Birkin avec Serge Gainsbourg), A salty dog (Procol Harum), I want to live (Aphrodite's Child).

Gebeurd in juli

Het jonge sopraantje Heintje staat met Ich bau' dir ein Sloss op nummer 1 in de Nederlandse hitparade in juli 1967 en ook de erop volgende maand.

Juli 1967 kende hits als A Whiter Shade of Pale (Procol Harum). Then I Kissed Her (Beach Boys) en All You Need is Love (Beatles).

Gebeurd in juli

Britse piratenzenders worden in juli 1967 illegaal en als compensatie gaat de popzender BBC Radio One van start.

In juli 1966 bereiken Sunny Afternoon van de Kinks en Paperback Writer van de Beatles de top van de hitparade.

In juli 1966 slaat de film 'The Sound of Music' alle records.

Gebeurd in juli

De eerste telecommunicatiesatelliet, Telstar, begint in juli 1962 met het oversturen van tv-beelden tussen Amerika en Europa.

Met ingang van juli 1961 wordt in Nederland de vijfdaagse werkweek ingevoerd voor het overheidspersoneel.

In juli 1951 doet de omstreden koning Leopold van België afstand van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Gebeurd in juli

In juli 1945 vond de conferentie in Potsdam plaats die eindigde met de 'verklaring van Postdam' waarin de capitulatie van Japan werd geëist.

In juli 1944 worden in Bretton Woods, in de Amerikaanse staat New Hampshire, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank opgericht.

Gebeurd in juli

In juli 1940 begint het Amerikaanse tijdschrift Billboard met de eerste hitlijst.

Tussen 10 en 14 juli 1938 vliegt multimiljonair Howard Hughes als eerste non-stop rond de wereld.

In juli 1934 ontstaat het Jordaanoproer door de verlaging van steunuitkeringen aan werklozen.

Gebeurd in juli

In juli 1931 breken in verscheidene Amsterdamse wijken huurstakingen uit.

In juni en juli 1917 breekt in Amsterdam het zogenaamde aardappeloproer uit naar aanleiding van de distributie van aardappelen van slechte kwaliteit.