Andree Hollander

Vandaag

Gebeurd in maart

Gebeurd in maart

Het eerste geval van een nieuw griepvirus wordt in maart 2009 ontekt bij een 4-jarig jongetje in Mexico. De ziekte wordt later de Mexicaanse griep genoemd.

De Amerikaanse avonturier Steve Fossett vloog in maart 2005 als eerste in een vliegtuig solo rond de wereld zonder bij te tanken.

Gebeurd in maart

Door de ingebruikname van de Westerscheldetunnel in maart 2003 gaat het veer Kruiningen-Perkpolder uit de vaart en wordt het veer Vlissingen-Breskens teruggebracht tot een fietspont.

De besmettelijke virusziekte SARS maakt in maart 2003 honderden slachtoffers, vooral in China en Vietnam.

Gebeurd in maart

In maart 2003 krijgt Nederland te maken met de zeer besmettelijke kippenziekte 'klassieke vogelpest'. Pluimvee wordt massaal geruimd en ook 'hobbykippen' worden afgemaakt.

Nadat Engeland en Frankrijk al door de mkz waren getroffen is in maart 2001 Nederland aan de beurt; in het oosten van het land worden bedrijven preventief geruimd.

Gebeurd in maart

Nederland verwelkomt in maart 2001 de zestienmiljoenste inwoner.

KPN (de Nederlandse PTT) introduceert in maart 2000 MxStream, adsl-internet via de gewone telefoon.

In maart 2000 bereikt de affaire Peper zijn hoogtepunt. De kritiek op zijn declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam leidt uiteindelijk tot zijn aftreden.

Gebeurd in maart

De beursgang van World Online, onder leiding van Nina Brink, draait in maart 2000 uit op een teleurstelling.

Een dagenlange brand in de Mont-Blanctunnel kost in maart 1999 tientallen doden.

De Zwitser Bertrand Piccard en de Brit Brian Jones slagen er in maart 1999 als eersten in een non-stop ballonvaart rond de aarde te maken.

Gebeurd in maart

Enkele tientallen bezoekers aan de bloemententoonstelling Flora in Bovenkarpsel (Noord-Holland) raken in maart 1999 besmet met de legionellabacterie die de veteranenziekte veroorzaakt.

Bij de aanleg van de tramtunnel in Den Haag onstaat in maart 1998 een lek in een waterwerende laag.

Gebeurd in maart

Met de slogan '112 daar red je levens mee' wordt in maart 1997 in Nederland het alarmnummer 112 geïntroduceerd.

De komeet Hale-Bopp is in maart 1997 enige dagen met het blote oog zichtbaar.

Gebeurd in maart

De Britse minister van volksgezondheid kondigt in maart 1996 officeel aan dat er een 'mogelijk veband' bestaat tussen BSE en de menselijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob.

In maart 1993 wordt in verscheidene staten aan de Amerikaanse oostkust de noodtoestand uitgeroepen wegens de zwaarste sneeuwstormen van de twintigste eeuw.

Gebeurd in maart

In maart 1991 wordt in België een volkstelling gehouden.

Duizenden Albanese vluchtelingen vluchten in maart 1991 naar Italië dat daarop niet was berekend.

In maart 1988 overspoelt een nieuwe rage Nederland: 06-sexlijnen.

In Groot-Brittannië begint in maart 1984 een mijnwerkersstaking die meer dan een jaar zal duren.

Gebeurd in maart

De compact disc wordt in maart 1983 op de Nederlandse markt gelanceerd.

In maart 1983 wordt de cent in Nederland als muntstuk afgeschaft, maar als rekeneenheid behouden.

De Verenigde Staten van Amerika beginnen in maart 1982 met economische sancties tegen Libië.

Gebeurd in maart

Op de hitparade in maart 1979: Fire (Pointer Sisters), Chiquitita (Abba), Tragedy (BeeGees) en Don't Stop Me Now (Queen).

In maart 1979 gaat een bataljon Nederlandse militairen als onderdeel van UNIFIL naar Libanon om de joden, christenen en moslims van elkaar gescheiden te houden.

Gebeurd in maart

Buddy Holly staat in maart 1978, negentien jaar na zijn dood, voor het eerst bovenaan de Britse lp-hitlijst met '20 Golden Greats'.

Hits van maart 1978: Denis (Blondie), Staying Alive (BeeGees), Wuthering Heights (Kate Bush) en City to City (Gerry Rafferty).

Gebeurd in maart

In maart 1978 is de Tsjech Vladimir Remek in de Sojoez 28 de eerste niet-Amerikaan en niet-Rus die een ruimtereis maakt.

In de Nederlandse top-40 van maart 1976: Love Hurt (Nazareth), La Ballade des Gens Heureux (Gerard Lenorman), Theme from Mahogany (Diana Ross).

Gebeurd in maart

In maart 1976 wordt bekend dat het Nederlandse bedrijf Werkspoor in april 1951 30 miljoen gulden smeergeld had betaald aan hoge Argentijnen als 'commissie' voor de levering van spoorwagons.

In maart 1975 worden de prehistorische vondsten van Tjerk Vermaning als 'geraffineerde vervalsingen' ontmaskerd.

Gebeurd in maart

In maart 1974 staat de groep Mud met twee platen in de Nederlandse toptien: Dyna-mite en Tigerfeet.

Chinese boeren in Xi'an vinden in maart 1974 de eerste beelden van wat een 2000 jaar oud terracotta leger blijkt te zijn.

Gebeurd in maart

In maart 1974 komt een Nederlandse regeringscommissie met plannen voor de spreiding van rijksdiensten: de PTT gaat naar het noorden, andere rijksdiensten moeten verhuizen naar Zuid-Limburg.

In maart 1973 verlaten de laatste Amerikaanse troepen Zuid-Vietnam.

Gebeurd in maart

De hele maand maart 1971 staat Peter Maffay op nummer 1 van de Nederlandse hitlijsten met het nummer Du.

In februari en maart 1971 wordt de Nederlandse veertiende verplichte volkstelling gehouden, de eerste die per computer zou worden verwerkt. Ondanks actieve actiegroepen, bleef het aantal weigeraars beperkt.

Gebeurd in maart

Op de hitlijsten in maart 1970: Let it be (Beatles), Who'll stop the rain (Creedence Clearwater Revival), Bridge over troubled water (Simon & Garfunkel).

In maart 1970 lopen Dolle Mina's een vergadering van vrouwenartsen binnen en ontbloten hun buik waarop geschreven 'baas in eigen buik'.

Gebeurd in maart

Hits uit maart 1969: Atlantis (Donovan), Why (Cats), First of May (BeeGees) en Where do you go to my lovely (Peter Sarstedt).

In maart 1969 houden John Lennon en Yoko Ono in Amsterdam een bed-in in het Amsterdamse Hilton hotel.

Gebeurd in maart

Nederlandse hits uit maart 1968: 'De kat van ome Willem' (Wim Sonneveld), 'Prikkebeen' van Boudewijn de Groot en Elly Nieman, en 'Kom uit de bedstee m'n liefste' van Egbert Douwe.

In maart 1968 wordt de Politieke Partij Radicalen (PPR) opgericht door een aantal uit de KVP getreden vertegenwoordigers van de linkervleugel.

Gebeurd in maart

De dubbelhit Penny Lane/Strawberry Fields Forever van de Beatles staat de gehele maand maart 1967 op nummer 1 in de top-40 van Radio Veronica.

In maart 1965 maken 25 000 Amerikanen onder leiding van dominee Martin Luther King een voettocht in de staat Alabama tegen nog geldende discriminerende bepalingen in die staat.

Gebeurd in maart

De Barbie-pop komt in maart 1959 op de Amerikaanse markt.

In maart 1955 verschijnen voor het eerst televisiecamera's in de Tweede Kamer.

RCA, Radio Corporation of America, begint in maart 1954 met de commerciële productie van kleurentelevisies in de Verenigde Staten.

Gebeurd in maart

President Henry Truman verklaart in maart 1947 dat elk land dat bedreigd wordt door het communisme kan rekenen op hulp van de Verenigde Staten: de Truman-doctrine.

Na felle gevechten veroveren de Amerikanen in maart 1945 het strategische eilandje Iwo Jima in de Stille Oceaan op Japan.

Gebeurd in maart

In maart 1945 overlijdt Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen. De preciese datum is niet bekend.

Gebeurd in maart

In maart 1942 begint het Englandspiel waarbij een gearresteerde geheim agent door de Duitsers wordt gedwongen contact met Engeland te onderhouden. In zijn telegrammen laat hij, zoals afgesproken, blijken te zijn gearresteerd, maar die signalen worden in Engeland genegeerd.

Gebeurd in maart

In maart 1934 maakt Donald Duck zijn filmdebuut in 'De kleine wijze hen' met Mickey Mouse als tegenspeler.

Alle banken in Amerika bleven in maart 1933 een week gesloten om de paniekopnames een halt toe te roepen.

De oceaanstomer Laconia voltooit in maart 1923 als eerste passagiersschip een reis om de wereld; de reis duurde 130 dagen.

Gebeurd in maart

De februari-revolutie (maart 1917 volgens de westerse tijdrekening) werpt in Rusland het tsaristische regime omver.

In maart 1916 komen de Britten met een nieuw wapen in de strijd tegen de Duitsers: de tank.

In Frankrijk viert men elke eerste zondag van maart een 'fête des grandmères', grootmoederdag.