Andree Hollander

Tijd

Zon

Jaar

Jaarkalender

Feest- en gedenkdagen

Wapenstilstandsdag

kop van New York Times

11 november

Duitsland en de geallieerden tekenden op 11 november 1918 in het Noord-Franse Compiégne een wapenstilstand. Daarmee kwam een einde aan de eerste wereldoorlog, 'La Grande Guerre' die aan 8,5 miljoen mensen het leven had gekost.

In diverse landen worden jaarlijks op 11 november alle oorlogsslachtoffers sinds de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Remembrance Day

11 november is Wapenstilstandsdag of Remembrance Day. Sinds 1919 geldt die dag als officiële feestdag in België en Frankrijk. Het is een vrije dag.

In Groot-Brittannië vinden de meeste ceremonies niet plaats op de herdenkingsdag zelf, 11 november, maar op de tweede zondag van november: Remembrance Sunday.

Algemene herdenking

De herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, in mei '45, vindt in België ook op 11 november plaats. Men heeft besloten op Wapenstilstandsdag in een keer alle doden van alle oorlogen in de wereld te herdenken.

In de Verenigde Staten is 11 november omgedoopt tot Veteranendag.

Klaprozendag

Bij de Britten is Remembrance Day ook bekend onder de naam Poppy Day. Het symbool van de klaproos verwijst naar de klaprozen die bloeiden op de slagvelden in Europa.

Veel deelnemers aan de herdenking dragen op 11 november een opgespelde klaproos. Dat is meestal geen echte klaproos, maar een van kunststof.