Andree Hollander

Tijd

Maan

Schijngestalten

schema van schijngestalten

Verlichte maanhelft

De aarde draait samen met de maan om de zon. De lichtstralen van de zon verlichten steeds een helft van de maanbol. Doordat de maan rond de aarde draait, zien we niet steeds de volledige verlichte helft.

Zo ontstaan schijngestalten of maanfasen. Omdat we vanaf de aarde alleen het verlichte deel van de maan kunnen zien, lijkt het alsof de maan van vorm verandert.

NM en EK

Als we de maan niet zien is het Nieuwe Maan (NM).

De dagen daarna is de maan als een hele smalle sikkel vlak na zonsondergang in het westen te zien. De sikkel groeit aan tot een 'halve maan', het Eerste Kwartier (EK).

VM en LK

Het is Volle Maan (VM) als de maanschijf een perfecte cirkel vormt. De maan komt dan in het oosten op wanneer de zon ondergaat. Zon en maan staan dan recht tegenover elkaar.

Daarna komt de maan steeds later op en verdwijnt de rechterhelft. Een week na volle maan komt de maan pas op rond middernacht. Deze vorm van halve maan heet Laatste Kwartier (LK).

Maan overdag?

Rond Eerste Kwartier komt de maan al in de loop van de namiddag op.

De maan staat in de voormiddag nog aan de hemel rond de tijd van Laatste Kwartier. Je moet dus niet verwonderd zijn om bij helder weer de maan overdag te zien.