Andree Hollander

Muziek

Fagot in de popmuziek

herkenningsmelodie in notenschrift

@

Ik hoor een fagot

Omdat ik zelf fagot speel, maak ik - samen met lezers van deze webpagina - een lijst met popnummers waarin een fagot te horen is.

Met name bedank ik Bert Korendijk voor de aangedragen voorbeelden.

Beluister korte mp3-fragmenten van popsongs met een fagot erin.

Sonny & Cher

Het Amerikaanse zangduo Sonny & Cher had twee hits met een fagot erin. I Got You Babe in 1965 en Little Man in 1966.

sonny and cher

Mamas & Papas

hoes 2e lpOp de tweede lp van de Mamas & Papas uit 1966 staat het nummer Dancing Bear. De song is, zoals de meeste nummers van de Mamas & Papas, geschreven door John Phillips. Lou Adler was de producer van de plaat.

New Vaudeville Band

Songschrijver Geoff Stephens schreef Winchester Cathedral in 1966 met een knipoog naar de dansorkesten van jaren twintig. De New Vaudeville Band was geen bestaande groep. De zanger is John Carter van de groep Ivy League en sessiemuzikanten speelden de instrumenten. Tot verbazing van Stephens werd het nummer een enorme hit.

Les Baroques

hoes van Such a cad

De Nederlandse popgroep Les Baroques had een aantal hits, waaronder in 1966 Such A Cad.

Harpers Bizarre

The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy) staat (zonder fagot) op de lp Parsley, Sage, Rosemary and Thyme van Simon & Garfunkel.

Het nummer werd (met een belangrijke rol voor de fagot) gecoverd door de groep Harpers Bizarre. Deze versie kwam in 1967 tot nummer 13 in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Sandie Shaw

optreden tijdens Eurovisie SongfestivalSandie Shaw (geboren als Sandra Ann Goodrich) won in 1967 op blote voeten het Eurovisie Songfestival met het nummer Puppet on a string. Het nummer werd geschreven door Bill Martin en Phil Coulter.

Smokey Robinson
& the Miracles

Stevie Wonder en zijn producer Hank Cosby schreven de muziek van The Tears of a Clown; de tekst is van Smokey Robinson. Het nummer stond op de lp Make It Happen uit 1967. In 1970 bracht Motown het als single uit in het Verenigd Koninkrijk. Door het grote succes later ook in de VS. Nu is het een klassieker.

Donovan

De Schotse singer-songwriter Donovan Leitch is bekend onder enkel zijn voornaam. Jennifer Juniper was begin 1968 een hit. De Jennifer in de titel is model Jenny Boyd, zus van George Harrisons vrouw, Pattie Boyd.

Donovan ligt op een bank met gitaar en daaraan bevestigde mondharmonica

Honeybus

De Britse groep Honeybus had in 1968 een grote hit met I Can't Let Maggie Go. Het was hun enige hit. Het nummer werd geschreven door bandlid Pete Dello. Hij gebruikte twee hobo's, een althobo (Engelse hoorn) en een fagot in het arrangement.

The Mo

In 1979 richtten de broers Clemens en Huub de Lange de popband The Mo op. Op hun debuutalbum ontbreekt de gitaar. In plaats daarvan gebruikten ze toetsinstrumenten en de fagot. In februari 1981 haalde het album de top-10.

Bekijk een YouTube-filmpje van het nummer Nancy.

Honeybus

De Britse groep Honeybus had in 1968 een grote hit met I Can't Let Maggie Go. Het was hun enige hit. Het nummer werd geschreven door bandlid Pete Dello. Hij gebruikte twee hobo's, een althobo (Engelse hoorn) en een fagot in het arrangement.

Alan Parsons Project

hoes lp EveAlan Parsons en Eric Woolfson zijn de mannen achter Alan Parsons Project. Op het album Eve uit 1979 staat het gecompliceerde nummer Winding Me Up dat een grote hoeveelheid aan instrumenten laat horen.

Hooverphonic

Raymond Papenburg wees mij op het nummer Frosted Flake Wood van de Belgische popgroep Hooverphonic.

Op hun album The Magnificent Tree uit 2000 staat het met fagot. Op het album Sit Down And Listen uit 2003 staat het nummer nog een keer, maar dan is de fagot vervangen door een cello.