Andree Hollander

Films

Acteur en rol

Domme recensenten

Het staat niet erg intelligent om geen onderscheid te maken tussen de acteur en het personage dat de acteur vertolkt. Toch is dat wat in veel filmrecensies gebeurt.

Het lijkt een kleinigheid, maar doordat sommige persoonsbeschrijvingen zowel op de acteur kunnen slaan als op het personage, ontstaan ongewenste dubbelzinnigheden.

Beau Monde

"Een opmerkelijke rol is voor Daan Schuurmans, die op het punt staat te trouwen met badmeester Paul de Leeuw."

Paul de Leeuw is geen badmeester; Victor Jollema, het personage dat hij speelt, is dat wel.

Jan

"In American Beauty krijgt Kevin Spacey een midlifecrisis waardoor hij plotseling de 'noodzaak' van grote spieren inziet."

Bedoeld is: Kevin Spacey speelt in American Beauty Lester Burnham die een midlifecrisis krijgt waardoor hij plotseling de 'noodzaak' van grote spieren inziet.

Mikrogids

"Liotta en dochter Majorine blijven na de dood van zijn vrouw alleen achter. Hij neemt zwarte huishoudster Goldberg aan..."

Fout: Tina Majorino is niet de dochter van Ray Liotta; Ray Liotta heeft geen vrouw verloren; Whoopi Goldberg is actrice, geen huishoudster.

HP/De Tijd

"Terwijl zijn ex-vrouw Anjelica Huston in een praatgroep het verlies van haar dochterje te boven probeert te komen, zoekt Jack Nicholson zijn heil in een ranzige striptent."

Anjelica Huston is in het werkelijke leven de ex van Jack Nicholson. Slaat dat 'ex-vrouw' nu op de actrice of op het personage dat zij in de film speelt?

Vara TV Magazine

"Wanneer de zoon van harde zakenman Mel Gibson gekidnapt wordt, kan Mel óf de 2 miljoen dollar losgeld betalen óf het recht in eigen hand nemen."

Mel Gibson is een harde zakenman en heeft een aantal zoons, maar hier is niet Mel Gibson beschreven. De schrijver bedoelt het filmpersonage Tom Mullen dat Mel speelt in de film Ransom.

Dvd-box

"Renee is de dagelijkse sleur van het getrouwde leven zat. Ze plaatst een 'ruil'-advertentie: 'Welke jonge vrouw wil voor een maand mijn rol in ons gezin overnemen?' Monique reageert. Ze is een vrijdenkende jonge vrouw."

Renée Soutendijk is in de film niet zichzelf, ze speelt Liesbeth. Monique van de Ven speelt Monika, de vrijdenkende jonge vrouw.

Volkskrant

"Echtelieden Spencer Tracy en Katharine Hepburn staan tegenover elkaar in de rechtszaal. Perfect gespeelde klassieke komedie."

Had bijvoorbeeld kunnen zijn: "Spencer Tracy en Katharine Hepburn spelen in deze film twee advocaten die met elkaar zijn getrouwd. Ze komen in de rechtszaal tegenover elkaar te staan. Perfect gespeelde klassieke komedie."

NRC Handelsblad

"Door alcohol verloederde actrice Jane Fonda wordt wakker naast lijk. Ontwikkeling van relatie met afgekeurde politieman Jeff Bridges krijgt vervolgens meer aandacht dan het moordmysterie."

De lezer weet waarschijnlijk wel dat Jane Fonda een actrice is. Maar nu denkt hij misschien dat zij door alcohol verloederd is. Of zou dat misschien slaan op het personage dat zij vertolkt, actrice Alex Sternbergen?

Veronica Magazine

"De ambitieuze advocaat Cruise treedt in dienst van Holbrooks advocatenkantoor dat er duistere praktijken op na blijkt te houden. Met de hulp van zijn vrouw Tripplehorn en secretaresse Hunter probeert hij de waarheid te achterhalen."

Nee! Niet Cruise, maar ene Mitch McDeere treedt in dienst van dat advocatenkantoor. Diens vrouw heet in de film Abby en de secretaresse Tammy Hemphill.

Pocket 'De beste films aller tijden'

"Vrijgezel-miljonair Redford doet in Las Vegas een onfatsoenlijk voorstel aan Moore, die gelukkig getrouwd is met Harrelson: één miljoen dollar, in ruil voor één nachtje met haar."

Waarom niet zo: Vrijgezel-miljonair (Robert Redford) doet in Las Vegas een onfatsoenlijk voorstel aan Diana Murphy (Demi Moore), die gelukkig getrouwd is met David (Woody Harrelson): één miljoen dollar, in ruil voor één nachtje met haar.