Andree Hollander

Computer

Boeken

@

Hoe het begon

Begin jaren zeventig maakte ik op de HEAO in Rotterdam kennis met de informatica. Het vak heette toen automatisering van de informatieverwerking. Ik wist meteen: dit is de richting waarin ik verder wil!

Informatica was nog geen aparte studierichting. Het dichtstbij kwam een studierichting met de keuzevakken informatica en wiskunde.

Werk

In 1974 trad ik in dienst van de Gemeente Leiden als programmeur en systeemanalist. Het was het tijdperk van de ponskaarten. Ik werkte met de programmeertalen Fortran, PL/1 en Cobol.

In 1979 begon ik met het geven van cursussen informatica voor het Nederlands Instituut voor Informatica (NOVI). Later ontwikkelde ik voor dit instituut cursusmateriaal.

Docent

Voor diverse opdrachtgevers heb ik in de loop der jaren cursussen gegeven.

Bij het College of Multimedia geef ik om de paar maanden de cursus iLife. Deze cursus is gericht op particulieren die meer uit hun Mac willen halen.

Ik ben eenmalig ingevallen aan de Hogeschool Leiden als docent voor de programmeertaal Java.

Computers als hobby

In 1980 kocht ik voor 4000 gulden mijn eerste persoonlijke computer, een ITT 2020. Dat was een voor de Europese markt aangepast versie van de Apple ][ in een grijze kast. Processor: 6502; kloksnelheid: 1 Mhz; RAM-geheugen: 16 kilobyte.

Na de ITT 2020 volgden verschillende computers van Apple.

ITT 2020

itt 2020 personal computer

Boeken

omslag wit met zwarte letters In 1985 verscheen mijn eerste boek: Schema's voor programmeren.

Er zouden nog verschillende boeken volgen. Alle boeken waarvan ik auteur of medeauteur ben op een rijtje gezet beslaan 60 centimeter in de boekenkast.

logo mac13

Samen met Annelies (later Annelize) van Dijk, richtte ik in 1989 Mac13 op.

Aanvankelijk hielden we ons bezig met desktop publishing, tekstredactie, boeken schrijven en lesgeven. Later kwamen daar vertalen, systeembeheer en het maken van websites bij. Onder meer de website Vandaag.

Internet

Sommigen zullen de mobiele telefoon aanwijzen als belangrijkste uitvinding van het eind van de twintigste eeuw, maar voor mij is dat internet.

Het world wide web en vooral e-mail zijn van grote invloed op het rijke deel van de wereld. Ook al zijn er daarbij minder aangename kanten, zoals spam.

Microsoft

Er wordt veel geklaagd over de software van Microsoft. Vraag maar eens een bouwer van websites zijn mening over Internet Explorer. Of luister naar de jammerklachten van een willekeurige gebruiker van Word.

Bij Microsoft weten ze echt niet hoe je gebruiksvriendelijke programma's maakt. Ik toon dit aan met voorbeelden uit het pakket Office 2008 voor de Mac.

Apple

Ik zou graag zeggen dat alle software van Apple perfect is, maar dat is helaas niet het geval.

De programma's van Apple worden duidelijk door verschillende teams gemaakt, waardoor de veelgeroemde uniformiteit verdwijnt. En soms houdt Apple zich niet aan zijn eigen richtlijnen.